В Україні змінили правила отримання державної допомоги на поховання

Правила оновили вже з 1 квітня 2021 року. Про це повідомили на порталі Української соціальної медіа-група. Так, наприклад, якщо раніше через банк гроші видавали лише родичам військових пенсіонерів, то тепер отримувати гроші будуть всі саме в фінансових установах (до цього більшість громадян отримувало таку допомогу на пошті).

Гроші. Фото: YouTube, скрін

Для того щоб отримати державну допомогу на поховання треба:

  • Документ, що посвідчує особу (паспорт людини, яка подає заяву);
  • Свідоцтво про смерть;
  • Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання (або довідку про смерть).

Важливо, що якщо громадянин помер за кордоном, треба мати довідку від відповідного органу іншої країни.

Для того щоб отримати недоотриману пенсію треба:

  • Свідоцтво про смерть;
  • Свідоцтво, яке підтвердить родинні зв’язки (наприклад, свідоцтво про шлюб та інше);
  • Документ, що посвідчує особу заявника і місце його проживання.

Можуть бути і додаткові документи, однак вони вже стосуються індивідуальних випадків (наприклад, якщо це виплата переселенця, або якщо поховання вже здійснили за власний рахунок). Крім того, після нововведень обов’язково треба додавати інформацію про банківські реквізити (IBAN) людини, яка подає заявку.

Таким чином, якщо раніше такі виплати видавалися в поштовому відділені, тол тепер українцям треба буде обов’язково мати IBAN, тобто реквізити банківського рахунку, на які будуть надіслані кошти. Це значить, что виплати такого виду тепер в Україні надають лише в безготівковому варіанті.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що українцям пояснили нюанси зміни постачальника електроенергії. Стало відомо, через які порушення можуть виникнути проблеми.

Також повідомлялося, що в Україні хочуть запровадити співоплату щодо медичних послуг. Стало відомо, за що будуть доплачувати українці зі свого гаманця.

Крім того, часто при оформлені зарплатної картки в банках можуть нав’язувати інші послуги. В Національному банку України пояснили, що робити в таких ситуаціях.